Hem > Allmänna tankar > Modifierad helg

Modifierad helg

Efter att ha sett förödelsen (lite väl starkt ord kanske i sammanhanget, men effekten blir i varje fall tydlig) så kan jag ganska lugnt konstatera att helgen ser ut att gå i modifierandets tecken. Jag skall passa på att uppdatera trauma-agenda och trauma-notis också så ni som försöker hitta rätt på sidorna just i dessa dagar får alltså -än en gång- stå ut med viss oreda, -allt för den goda sakens skull!

Categories: Allmänna tankar Taggar:
 1. anonym
  maj 25th, 2009 i 18:22 | #1

  Hej.. hittade hit idag.. vilken bra sida du har gjort! Jag undrar om man kan fråga någonting, får man det?
  Jag läste om did.. att man har olika delar i personligheten. Jag undrar: är det möjligt att ha det även om man inte minns sitt trauma? Om man vet att det hänt något men inte vad. och har upplever splittning av personligheten och tappar tid. Nu krånglar jag in det här känner jag… Men alltså: innebär sådana här tillstånd att en del av en alltid minns, alltså att man minns ibland? Eller behöver det inte vara så? Kan det vara så att man aldrig minns men man kan ändå ha did? Hoppas du kan förstå min fråga och du kanske hinner svara någon gång kanske? mvh anonym..

 2. dissociation
  maj 25th, 2009 i 21:21 | #2

  Hej, -och vad kul att du hittade hit! (och självklart får man fråga och jag lovar att svara efter bästa förmåga)

  Om jag förstår dig rätt så undrar du om man kan ha en splittrad personlighet; alltså ha DID, utan att man har direkta minnen av sitt (i detta fall förmodade) trauma. Det korta svaret på den frågan är: ”ja”. Låt mig förklara närmare;

  när man utsätts för ett trauma kan kroppen och psyket reagera på ett antal olika sätt. Är det inte möjligt att kämpa emot eller fly resignerar man oftast. I det skedet träder dissociationen in som ett mentalt sätt att fly det oundvikliga. I samband med detta första dissociativa tillstånd registreras händelsen som enskilda delar av en och samma helhetserfarenhet (kroppens omedelbara minne registreras i det implicita -icke narrativa, delen av det som vi kallar för långtidsminnet medan erfarenheten som logisk -narrativ struktur lagras i det explicita minnet – alltså; olika delar av en upplevelse lagras på olika platser i hjärnan).
  I samband med att man dissocierar sker alltså en uppsplittring av olika delar av en upplevelse som normalt sett borde vara en integrerad ”hel” erfarenhet som man kan återkalla och återberätta genom det explicita minnet. Redan här kan vi se att minnet och återkallelsen av minnen inte är en helt okomplicerad historia. Är traumat av en sådan natur att DID utvecklas kan olika delar, som en följd av detta, ta hand om olika delar av tillvaron. Det innebär också att en delidentitet som aldrig ”är framme” kan sitta på den traumatiska erfarenheten antingen delvis eller i sin helhet.

  Hur DID tar sig uttryck ser lite olika ut. Nu vet jag inte vad som ligger bakom din fråga och jag har svarat bara rent generellt. På ett sätt finns alltså minnet ändå alltid där även om det inte är tillgängligt. (Ett undantag kan dock vara ifall man har en fysisk hjärnskada eller dylikt som påverkat minnesstrukturen, men det tillhör inte vanligheterna men det måste nämnas.)

  Hoppas du får lite klarhet även om svaret inte är heltäckande på något vis. Vill du kan du maila mig direkt om du inte vill skriva här. Adressen är då; [email protected]

  Ha det gott!

 3. anonym
  maj 27th, 2009 i 21:34 | #3

  Hej igen, tack så mkt för svaret. Jag fick svaret på frågan!
  Jag vill inte skriva riktigt rakt ut vad det rör sig om Men jag ska anteckna ditt mail och kanske skriva någon gång senare när/om jag samlar mig lite, tack för erbjudandet. Jag ska läsa om ditt svar här några gånger. Det är svårt att förstå det här tycker jag, hur det går till och det!

 4. dissociation
  maj 29th, 2009 i 09:44 | #4

  Det är okej. Du vet var jag finns när och om du behöver mig! Ha det gott och sköt om dig! /TraumaTriumf

 1. Inga trackbacks än.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu