Hem > Dissociation, neuropsykologi > Expressenartikel – personligheter

Expressenartikel – personligheter

Fick länktipset från www.wedidit.se, och det är en intressant artikel.

Artikeln på Expressen; Så använder du dina olika personligheter

Artikeln handlar i grund och botten om personlighetsväxlingar som ligger inom ramen för vad som anses normalt. Men dissociativ identitetsstörning finns också omnämnt. Den svenska psykiatrin, representerad av psykiatri professor Lars Farde vid Karolinska institutet, står för en recessiv hållning vad gäller DID, ”- Den förekommer nästan bara i Nordamerika. Det kanske snarare är ett kulturellt fenomen än ett medicinskt. Diagnosen fascinerar och har uppmärksammats flitigt i massmedia. Frågan är om det är ett riktigt tillstånd eller fantasi”.

Lite skrämmande är ett sådant uttalande, även om frågan som sådan ur forskningssynpunkt måste ställas. För om de som utbildar våra psykiatrar, -de som skall ställa diagnos, har det förhållningssättet är det inte särskilt märkligt i sig att antalet diagnoser i Sverige är så pass lågt. Risken då blir ju att det finns fler som har DID än de som blir behandlade för det. Och vad händer med alla dem? Får de fel diagnos, -hur påverkas då deras livskvalitet av det?

Categories: Dissociation, neuropsykologi Taggar:
  1. solsken
    november 22nd, 2009 i 00:01 | #1

    Blir ledsen av att läsa att någon kan säga så. Hur kan man säga att DID inte finns? Helt obegripligt..

  1. Inga trackbacks än.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu